fbpx

Boris

Ons, Stichting Blijdschap Voor De Dieren (BVDD), is gevraagd om voor Boris een geneutraliseerde Westpointer van 23 mei 2012, te bemiddelen bij het zoeken naar zorgopvang. Een Westpointer is geen officieel ras. Het is een verzamelnaam voor honden die uit Curaçao komen. Met medewerking van Opvangnetwerk Westpointers Nederland en Diana Dijkstra-Aldus zijn wij op zoek gegaan naar een geschikte adoptant met een voor Boris gezonde thuissituatie.

Hoe het allemaal begon

Halverwege mei 2019, vlak na de oprichting van onze stichting, kregen wij de vraag van Opvangnetwerk Westpointers Nederland of wij wilden assisteren bij het zoeken naar een nieuw mandje voor Boris. Hij is in 2012 geadopteerd via de Stichting CARF in Curaçao. We zijn gaan kennismaken met Boris op het strand van Nulde. Zijn eigenaar was meegekomen en vertelde ons dat Boris niet langer bij het gezin kon blijven.

Wie is Boris

BORIS is gevonden als puppy samen met zijn broertje en moeder in Curaçao. Hij heeft waarschijnlijk na zijn vondst een tijd bij iemand in de tuin gezeten. Helaas is daar niets over bekend. Toen hij terugkwam bij de “Foster”, wat staat voor gastgezin, leerde BORIS op Curaçao zijn huidige eigenaar kennen en beiden werden op slag verliefd. Drie jaar geleden is hij samen met de eigenaar verhuisd naar Nederland. BORIS werd opgevoed met veel liefde zoals de “prins op de erwt”. Er kwam gezinsuitbreiding bij de eigenaar waardoor Boris zich onzekerder ging voelen en daardoor volgens de eigenaar niet langer bij hen  kon blijven. Dat gebeurt helaas vaker maar voor BORIS een gebeuren om weer iemand te vinden die hem kan bieden wat hij nodig heeft. Ruimte! Boris is een trouwe viervoeter die in staat is zich aan te passen maar ook littekens heeft die waarschijnlijk niet meer weg zullen gaan. BORIS heeft chronische stress en waarschijnlijk traumatische ervaringen gehad (gedragskenmerken van mishandeling) toen hij nog een puppy was.

We hebben Boris weten onder te brengen en zijn allereerst begonnen met een medische check. Na het maken van foto’s, werd een zware vorm van HD geconstateerd. Het zou daarom niet makkelijk worden om voor deze lieve trouwe viervoeter een plekje te vinden bij volwassen mensen die ruim en vrij wonen, zonder kinderen. Mensen die tijd voor Boris hebben, water, bossen en/of weilanden in hun nabijheid hebben waar hij heerlijk ongestoord kan rennen, kortom gewoon hond mag zijn. We hopen echt dat dat gaat lukken want ook hij verdient net als ieder andere hond dat stukje “blijheid”

Wij bemiddelen alleen

BORIS is en blijft een hond van CARF. Stichting Blijdschap Voor De Dieren bemiddelt indien mogelijk alleen maar bij dit proces. Stichting Blijdschap Voor De Dieren vangt zelf geen dieren op, maar waar mogelijk en nodig brengen wij een dier wel onder bij een gastgezin of bij een betaalde opvang. In dit speciale geval is bij uitzondering een medewerker van onze stichting bereid geweest  tijdelijke opvang aan Boris ten geven.  

Wat heeft BORIS nodig

BORIS slaapt graag uit en houdt ervan om na zijn ontbijt een lange wandeling te maken. Het liefst plonst meneer onderweg ergens in het water en apporteert hij wat zijn baas heeft weggegooid. Boris is een hond die wil werken, zich graag uitslooft voor zijn baas. Hij is  heel goed op zijn hoede en kijkt continu om zich heen wat er allemaal gebeurt. Hij is een “survivor” en dat zie je ook aan de wijze waarop hij omgaat met andere dieren. Boris heeft jachtinstinct, is een sterke hond, en speelt graag met zijn rose kluif.

Boris is waaks en heeft strakke  leiding nodig van zijn baas.Hij valt zeker geen mensen aan maar door zijn chronische stress is het soms moeilijk in te schatten hoe hij reageert op andere dieren. Het vergt discipline van een eigenaar om gecontroleerd spelen toe te staan. Onze stichting heeft daar geen problemen mee omdat BORIS weet dat de medewerker van onze stichting  zijn grenzen kent. Op speelmomenten blijven we contact houden en stoppen we op tijd. Boris speelt echt heel graag met andere honden, maar door zijn chronische stress is de opbouw van spanning vaak een probleem voor hem zelf. Boris is dominant en wil zijn speelmaatje graag overmeesteren of duidelijk maken dat hij de baas wil zijn. Soortgenoten die dat accepteren zijn prima speelkameraden.

Europees dierenpaspoort

Verder kunnen wij melden dat de papieren van BORIS helemaal dik voor elkaar zijn. Hij is in het bezit van een Europees dierenpaspoort, is behoudens HD gezond en is helemaal op orde qua vaccinaties. Boris heeft geen voernijd maar is wel gek op onderzoek in  prullenbakken! Laat ook vooral niet wat op het aanrecht staan, want het is zo weg. Typisch het gedrag van een straathond. Hij vindt autorijden leuk.

Een gebed zonder einde

De dagen gaan voorbij, zo ook de weken en de maanden. We hebben echt alles geprobeerd en veel geld voor Boris uitgegeven maar konden helaas niemand vinden die zich over hem wilde ontfermen. Stichting CARF gaf na al die maanden niet thuis en was ook niet van plan om mee te delen in de kosten, laat staan ook maar iets aan ons tegemoet te komen. Na maanden van zorg en intensieve training hebben wij opnieuw contact gezocht met stichting CARF en hun gewezen op hun verantwoordelijkheid. Eens een CARF altijd een CARF en daar hebben ze zich die ene keer wel aan gehouden. Op 7 oktober 2019 is Boris opgehaald door een Foster van Stichting CARF uit Curaçao. De naam, adres en woonplaats zijn niet door CARF bekend gemaakt uit privacy overwegingen. Volgens de Forster is het de bedoeling dat BORIS daar voorgoed blijft en wordt opgenomen in de roedel met Border Collies.

Nieuwe Adoptant?

In de maanden daarna is er minimaal contact geweest over Boris. Tot onze verbazing ontvingen wij medio januari 2020 een bericht van de stichting CARF: er is een kennismakingsgesprek geweest met een adoptant en het zou liefde op het eerste gezicht zijn. Hij bleek niet meer weg te slaan bij de man. Wij waren erg verheugd met dit nieuws over Boris..

Gelijke monniken, gelijke kappen

Daarna wordt ons medegedeeld dat de nieuwe eigenaar graag het medisch dossier wil hebben van Boris en de röntgenfoto’s die gemaakt zijn van zijn heupen. Twee dagen later komt daar nog achter aan de vraag of wij nog even laten weten of we het medische dossier inclusief de foto’s willen overhandigen. Zo niet dan zouden deze opnieuw gemaakt moeten worden en dat geld kon beter door CARF voor andere zaken worden gebruikt, zo werd ons gemeld. Wij hebben in onze ogen, alle kosten zijn door onze stichting betaald, een redelijk voorstel gedaan dat luidde: Als CARF ons in de gelegenheid stelt een mooie post over Boris te schrijven dan stellen wij het complete dossier en de foto’s tot hun beschikking. Hierop kregen wij het volgende antwoord: Wij zullen overleggen maar zijn eerder geneigd om dan zelf maar foto’s te laten maken. Boris heeft geen belang meer bij sociale media aandacht en het gaat ons om Boris en niet  om alle mensen die er iets van willen vinden.

Mochten we ooit nog wat horen van Boris dan laten we dat weten. Natuurlijk kunt u de verhalen van Boris, maar ook over de dieren waarbij wij bemiddeld hebben, volgen via onze facebookpagina.

Denkt u na het lezen van bovenstaande tekst ik wil mij aanmelden als gastgezin, adoptant of donateur dan kan dat. Neemt u  dan contact met ons op via het contactformulier of start een Chat met ons op rechtsonder in uw scherm.

Kenmerken

Ras : Westpointer
Geslacht : Reu
Geneutraliseerd : Gecastreerd
Geboorte datum : 23/05/2012
Kan bij kinderen : Ja
Kan bij andere honden : Ja, maar pas op met andere reutjes
Kan bij katten : Nee
Waaksheid: : Ja
Gedrag aan de lijn : Trekt aan de lijn
Kan los lopen : Ja
Zindelijk : Ja
Kent de basiscommando’s : Ja
Kan alleen thuis blijven : Ja
Kan mee in de auto : Ja