fbpx

Corona (COVID-19) Virus

Heeft het coronavirus (Covid-19) vat op (huis)dieren?

Alle dierenbezitters/houders en allen die nog een dier (eventueel als gastgezin) willen aanschaffen kunnen gerust zijn. Tot op heden is niet aangetoond dat de besmetting van het coronavirus (Covid-19) ook op (huis)dieren kan worden overgebracht.

Ter geruststelling meldt het AVMA (American Veterinary Medical Association) het volgende daarover: ‘Virologen en meerdere internationale en nationale organisaties op het gebied van gezondheidszorg voor mens en dier zijn het erover eens dat er geen enkel bewijs is dat dieren COVID-19 kunnen krijgen of het virus kunnen overdragen op andere dieren of mensen.’ Autoriteiten op het gebied van gezondheidszorg raden het testen van huisdieren op SARS-CoV-2 niet aan, aangezien het virus in eerste instantie van mens tot mens wordt overgedragen.

Het IDEXX heeft inmiddels duizenden monsters van honden en katten onderzocht tijdens de validatie van een veterinaire diagnostische test voor COVID-19. Er zijn geen positieve uitslagen bij huisdieren gevonden voor SARS-CoV-2, de coronavirusstam die verantwoordelijk is voor de uitbraak van COVID-19 onder mensen. De monsters die zijn gebruikt voor de ontwikkeling en validatie van de test, werden verkregen uit monsters die oorspronkelijk waren ingestuurd naar het IDEXX Laboratorium voor PCR-testen.

Voor honden of katten die tekenen van luchtweginfectie vertonen, wordt aanbevolen om te testen op meer gangbare pathogenen van luchtwegaandoeningen.

M.a.w raadpleeg uw dierenarts als u deze verschijnselen bemerkt.

Daarnaast verwijst Stichting Blijdschap Voor De Dieren u graag naar onderstaande links:

Coronavirus en COVID-19 bij dieren

en

Dieren en het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2/COVID-19)

Voor de goede orde melden wij u dat wij, i.v.m het Corona virus en de algemene gezondheid van alle mensen op dit moment, alleen nog urgente gevallen in behandeling kunnen nemen waar het welzijn van een dier in het gedrang is en directe hulp nodig is.

Wij hopen dat u daar begrip voor heeft.

Onze stichting is te allen tijde bereid u van nadere informatie te voorzien en volgt de berichten hierover met nauwgezette aandacht. Dat kan via de chatfunctie rechts onder in uw scherm of door ons te mailen of te bellen. U kunt ook ons contactformulier invullen.